(Anxiety by Edvard Munch,1894, Munch Museum in Oslo, Norway) Празници... Времето, което

...
(Anxiety by Edvard Munch,1894, Munch Museum in Oslo, Norway) Празници... Времето, което
Коментари Харесай

Тъмната страна на празниците ~ Психотерапевтът Даниела СТОЯНОВА

(Anxiety by Edvard Munch,1894, Munch Museum in Oslo, Norway)

Празници... Времето, което чакаме след дългата и тежка работна година. Време, в което ще можем да се отпуснем, да прекараме с обичаните си хора, правейки обичаните си неща.

Често обаче, празниците са и най-трудните моменти. Моменти, в които се усещаме най-самотни. Най-празни и изпълнени с вътрешно страдалчество. Тогава, когато като че ли всички към нас са радостни и празнуващи, а ние осъзнаваме по какъв начин е минала още една година. Същата като предходната. И по-предишната и нищо не се трансформира по този начин, както ни се желае...

Моментите на " равносметка " могат да са едни от най-депресиращите моменти. В тях като че ли безспирното преследване на стрелките стопира и внезапно се озоваваме лице в лице със себе си - още веднъж.

Разбираме, че има доста неща, които бихме желали и доста неща, за които копнеем. И с още една минала година не сме по-близо до тях. Неща, които не се купуват с пари, които са неподаръчни. След цяла година заети с битови проблеми, още веднъж се озоваваме сами със себе си и мисълта за Смисъла. Онзи същинският, поради който си коства да празнуваш със сърцето си.

Може би всеки от нас е чувал, че хората се усещат най-самотни по празници. Възможно е в никакъв случай повече да не се замислим над това, та нали празниците са мотив за отмора и разформироване?! Как в действителност става по този начин, че тогава като че ли единствено ние едвам дочакваме празниците са минат?

Отговорът е в срещата ни със себе си. Или по скоро в отбягването й.
През забързаното работно всекидневие, възприятията ни са последното нещо, за което мислим. Срокове, закъснения, контракти, срещи... Всичко настойчиво ни припомня, че няма различен свят с изключение на външния. Че и нас самите ни няма. Или че тичайки всеки ден, в действителност вършим нещо за себе си. А когато останем сами, в случай че въобще си го позволим - срещаме себе си, това малко вътрешното дете във всеки от нас. Понякога то е вглъбено и афектирано, от време на време сопнато и отчуждено, че по този начин постоянно го подценяваме, а различен път... е неутешимо.
Колкото по-заети сме, колкото повече задължения имаме... толкоз по-тъжно е то в нас. Просто е..., само че не и елементарно. 

Затова, когато празничното лутане наближава, все по-настървено желаеме да се случи чудото и някой или нещо да ни направи щастливи. Разбира се, най-привлекателната концепция е да чакаме това нещо да се появи извън. Това е и повода, заради която хората не обичат празниците. Освен уютно фамилно превозване, те са и тестване за душата ни. Мислим си за това, което желаеме, а нямаме. За това, което би ни направило щастливи, а в този момент е друго.

Как бързо забравяме, че щастието е вътре във всеки от нас. Когато осъзнаем, че нямаме предпочитание за празнуване или ни е налегнала незаинтересованост, тъкмо когато минимум чакаме... Тогава в случай че имаме вярата, че всичко зависи от нас, може би ще сме една концепция по-спокойни през празниците. И освен тогава.

Дори да нямам нещо през днешния ден - на празника, през днешния ден не е единственият ден и краят на света. Понякога е толкоз хубаво да осъзнаем, че това, за което копнеем извън, можем да си го дадем само ние.

Пожеланието " Весели/Щасливи/Прекрасни празници ", въпреки и отправено с най-хубаво желание може да е прекомерно изискващо от време на време. За това дано просто си пожелаем " Спокойни празници! "

Автор Даниела Стоянова, клиничен психолог, психотерапевт, фасилитатор систематични констелации

Картина: Anxiety by Edvard Munch,1894, Munch Museum in Oslo, Norway - en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР